м. Київ, вул. Радищева, 3, оф. 402

office@teploma.com.ua

+38 (044) 251 71 50 
+38 (067) 354 88 80 
+38 (067) 328 88 67

Що потрібно, щоб взимку було в будинку тепло!

20.07.2017 13:11

утепленний будинок

Утеплення стін пінопластом

Бажаєте заощадити на опаленні та шукаєте варіанти утеплення будинку або квартири? Одним з простих і недорогих варіантів вирішення проблеми є утеплення стін пінопластом зовні. Такий варіант допоможе істотно знизити витрати - економія складе близько 30%. Додаткові переваги даної технології - простота реалізації проекту, який зможе здійснити практично кожен чоловік. Заінтриговані? В такому випадку далі ми детально розповімо, як же утеплити своє житло пінопластом.

Багато власників квартир і, особливо, приватних будинків з власного досвіду знають, які часом непідйомні рахунки приходять за опалення. Особливо болісно б'ють по кишені платіжки у тих, чий будинок погано термоізольований. В такому випадку не доводиться розраховувати ні на якісні двох-трьох-чотирьох і т.д. камерні склопакети, ні на добре продумане і правильно змонтоване опалення. Переживши хоча б одну морозну зиму, власники такого житла намагаються вивчити технології утеплення фасаду свого будинку, вибрати найбільш прийнятну і реалізувати її на практиці.

Найпоширенішим варіантом вирішення проблеми є використання пінопласту в якості зовнішнього утеплювача для стін. Це пояснюється тим, що пінопласт має низку вагомих переваг.

Пінопласт: переваги матеріалу

На широку популярність пінопласту впливають такі моменти:

  • низька вартість;
  • мінімальна вага (кубічний метр матеріалу важить від 7 до 50 кг);
  • для роботи з ним не потрібні спеціальні навички;
  • довговічність, яка дозволить не замислюватися про повторний ремонт 50 і більше років;
  • екологічно чистий і біологічно нейтральний;
  • при роботі з ним не потрібно засобів захисту;
  • має гарну звукоізоляцію;
  • влагостійкий;
  • відноситься до матеріалів, не підтримуючих горіння.

Працювати з пінопластом дуже легко, в чому ви зможете переконатися на власному досвіді. А для того, щоб зняти всі можливі питання, ми підготували детальну інструкцію по його використанню.

Утеплюємо будинок: покрокова інструкція

інструкція утеплення

І етап:

Першим етапом вважається вибір будівельних матеріалів. Цей крок - підготовчий, але він вкрай важливий, оскільки саме від якості пінопласту та інших витратних матеріалів залежить кінцевий результат.

Щоб обчислити площу стін, які згодом будуть утеплені пінопластом, ширину множимо на довжину, віднімаємо площу вікон і дверей. Тут також варто передбачити невеликий запас для утеплення укосів.

пінопласт

Що стосується якості пінопласту, то його головним критерієм є щільність. Для утеплення стін абсолютно не потрібен занадто щільний матеріал, для фасаду відмінно підійде марка ПСБ-С-25 (його щільність складає від 15 до 25 кг на 1м3). Рекомендована ж товщина - не менше 10 см.

Якщо в найближчих будівельних магазинах не буде такого пінопласту - це не страшно, тут слід розуміти, що ми монтуємо нескладний високотехнологічний об'єкт, так що можна взяти матеріал зі схожими характеристиками. Підібрати і купити пінопласт будь-якої щільності і при цьому ще й заощадити ви завжди зможете у виробника, на сайті Vik-Bud.ua. Все ж сумніваєтеся в правильності вибору? В такому випадку не зайвим буде проконсультуватися у професійного консультанта компанії.

Наступний товар, необхідний для утеплення стін - спеціальний клей для пінопласту.

клей

Не забудьте і про те, що після наклеювання пінопласт необхідно додатково армувати, так само спеціальним клеєм, але вже армуючим, він трохи дорожче ніж клей для приклеювання пінопласту, на що піде ще кілька (приблизно стільки ж, як і на поклейку пінопластових панелей близько 5 кг/м²).

Щоб пінопласт гарантовано тримався на стіні, вам будуть потрібні дюбелі для кріплення теплоізоляції.

кріплення

Їх кількість безпосередньо залежить від кількості листів утеплювача, яка множиться на 5, довжина ж повинна бути мінімум в 2 рази більше товщини пінопласту. Припустимо, якщо ви придбали 25 листів пінопласту завтовшки 10 см, то вам буде потрібно 125 дюбелів, довжина кожного з яких 160 мм і більше міліметрів.

До необхідних будматеріалів відноситься армована сітка з розміром осередку 5*5см, а так само кутові профілі (вони потрібні для обробки укосів, кутів будинку) і ґрунтовку.

армована сітка

Як тільки всі необхідні матеріали зібрані, можна подумати над тим, де орендувати риштування. Звичайно, можна спробувати працювати і зі звичайними металевими сходами, але це вкрай незручно. Якісні риштування з сучасних легких сплавів дозволять значно скоротити час на будівельні та оздоблювальні роботи.

Цінна рекомендація. У тому випадку, якщо за утеплення будинку ви беретеся вперше в житті, будівельні та оздоблювальні матеріали варто купувати з невеликим запасом. Погодьтеся, що такий підхід і по кишені не вдарить, і дозволить заощадити час, який довелося б витрачати на повторні відвідування будмагазинів в пошуках дюбелів, які раптово закінчилися, сітки або штукатурки. Але якщо ви все-таки не розрахували кількість матеріалу, рекомендуємо будівельні риштування замовити в інтернеті з безкоштовною доставкою додому. Цим ви зможете заощадити собі час на поїздки по магазинах.

ІІ етап:

Другий етап - це підготовка робочого поля, тобто стін. Перед початком поклейки пінопласту важливо так обробити стіни, щоб на них залишалося якнайменше шорсткостей. Такий підхід - гарантія надійного закріплення пінопласту та шлях до мінімізації витрат дорогого клею. Фактично, перед тим, як монтувати пінопласт на стіну, її необхідно очистити від погано прилеглої штукатурки, вирівняти і покрити ґрунтовкою.

ІІІ етап:

Третій етап, власне і є поклейка пінопласту. Для нанесення клею використовується зубчастий шпатель, який дозволить рівномірно розподілити матеріал і проконтролювати товщину, яка не повинна перевищувати 1 см. Самі ж листи пінопласту слід клеїти в шаховому порядку, тобто так, щоб шви між ними не розташовувалися один під іншим. Самі ж шви необхідно робити мінімальними. Ідеально, якщо вони не будуть перевищувати декількох міліметрів.

IV етап:

Четвертий етап включає додаткове кріплення пінопластових листів за допомогою дюбелів "парасольок". Схема кріплення наступна - в кожен з чотирьох кутів забивається по одному дюбелю, останній же "парасольку" розміщується в центрі.

Відзначимо, що існує 2 варіанти монтажу дюбелів. У першому випадку кожен приклеєний аркуш відразу ж зміцнюється дюбелями. Але можливо і таке, коли дюбелі монтуються всі відразу, тобто вже після того, як вся стіна утеплена. Допоможе в цьому старий добрий перфоратор.

V етап:

П'ятий етап - армування стіни фасадною сіткою. Тут важливо знати, що товщина нанесеного на пінопласт клею повинна бути достатньою для того, щоб армована сітка повністю "потонула" в ньому. Для якісного виконання даної роботи вкрай важлива погода - бажано, щоб в день, коли ви вирішите армувати пінопластові стіни, вона була тихою і не дуже спекотною. Якщо ж ви бачите, що клей занадто швидко пересихає, можна побризкати на нього звичайною водою.

Як тільки на стіну нанесено клей, беремо сітку, прикладаємо її до поверхні і акуратно розгладжуємо. Не забудьте, що укоси і кути будинку слід обробити за допомогою куточків, які також кріпляться на клей, надлишки якого забираються правилом.

VI етап:

Шостий етап - нанесення на стіну штукатурки. Цей крок найбільш відповідальний і трудомісткий. Професійні майстри підкреслюють, що штукатурку найкраще наносити двічі з інтервалом в добу. Якщо ж ви збираєтеся надалі фарбувати стіну, то без двох шарів штукатурки (другий, фінішний, буде більш гладким) і зовсім не обійтися. Як тільки штукатурка як слід просохла, можна переходити до фарбування утеплених стін.

Ось і все, що ми хотіли розповісти про утеплення будинку своїми руками. Як бачите, нічого складного в цьому немає, а сам процес, в залежності від вашої вправності і площі стін, займають від 3 до 7 днів.

Цінна рекомендація. Якщо у вас немає досвіду утеплення стін пінопластом, не поспішайте і ретельно продумайте кожен етап робіт, інакше може статися так, що якісь моменти доведеться переробляти.

Тепла Вам в будинку!

теплий будинок