м. Київ, вул. Радищева, 3, оф. 402

office@teploma.com.ua

+38 (044) 251 71 50 
+38 (067) 354 88 80 
+38 (067) 328 88 67

Кріплення для теплоізоляції: особливості та використання

17.08.2018 10:31

Тендітні теплоізоляційні матеріали вимагають особливого підходу до монтажу. Професіонали не розраховують на клейові суміші, а використовують у своїй роботі дюбель для теплоізоляції. Клейова суміш далеко не завжди має достатню адгезію до утеплювача і до поверхні. Дюбелі надійно фіксують нещільні листи пінопласту або мінеральної вати, а застосовувати їх можна з будь-якою щільною основою - бетон, цегла.

Види і особливості дюбеля для теплоізоляції

Дюбель-цвях, який застосовується в якості фіксатора для утеплення будівель і приміщень, має широку пласку головку, яка забезпечує якісну фіксацію матеріалу. Збільшена зона розклинювання призначена для кращого розподілу навантаження.

У комплекті з кріпленнями йдуть пластикові або металеві розклинюючі стрижні.

Пластиковий цвях менше пошкоджує листи теплоізоляції, не пропускає тепло і не схильний до корозії. В якості матеріалу використовується ударостійкий поліпропілен. Однак по міцності кріплення з пластиковим стрижнем трохи поступаються аналогам з металевим стрижнем і їх неможливо використовувати для монтажу в бетон або цеглу.

пластиковий цвях дюбеля

Металевий цвях (сталевий) міцніший, але він піддається корозії і є "воротами" для виходу тепла з приміщення. Однак, з останньою проблемою успішно справляються кріплення для теплоізоляції з термоголовкою.

металевий цвях дюбеля

Для монтажу легких матеріалів використовуються пластикові дюбелі, а для важких - кріплення з металевим стрижнем. Також варто враховувати, що кріплення теплоізоляції за допомогою пластикових дюбелів можливе тільки за допомогою шуруповерта або викрутки, а ось сталеві можна просто забити молотком.

Найпрогресивнішим конструкційним рішенням є дюбелі з термоголовкою. Вони поєднують в собі переваги дюбелів зі сталі, тому що стрижень виконаний з металу, але позбавлені недоліку проведення тепла завдяки наявності спеціальної насадки-ковпачка з полімеру. Такі дюбелі коштують дорожче класичних варіантів, але їх застосування виправдане кращими показниками міцності і відсутності тепловтрат, що дуже важливо для утеплення будинку.

Як використовуються кріплення для теплоізоляції

використання дюбеля

  • Для того, щоб дюбелями надійно закріпити теплоізоляцію, необхідно розраховувати так, щоб точки кріплення не потрапляли безпосередньо на стики листів теплоізоляційних матеріалів. Від шва між листами має бути відстань 3-5 см.
  • При монтажі важливо, щоб капелюшок дюбеля щільно стикувався з теплоізоляцією і не виступав за її поверхню.
  • Щоб дюбель для теплоізоляції виконував функцію фіксатора, глибина отворів в основі, повинна становити не менше 4-5 см.
  • Деформовані тарілчасті дюбелі не рекомендується використовувати, тому що вони втрачають конструкційну міцність. Щоб уникнути псування дюбелів, необхідно попередньо пробити отвори приблизно на 2-3 мм більше, ніж довжина дюбельного цвяха і очистити їх від сторонніх включень (пісок, гравій і ін.)
  • Кріплення теплоізоляції дюбелями може не скасовувати монтажу клейовою сумішшю, ці 2 способи кріплення теплоізоляційних листів можна поєднувати. В такому випадку дюбель страхує від зсуву і відпадання теплоізоляції при збільшенні навантаження ваги.
  • Кількість кріплення розраховують виходячи з фізико-хімічних характеристик основи і теплоізоляції. Наприклад, складність представляє монтаж в пустотілі блоки, цеглу і пористі матеріали. Для основи кількість дюбелів має бути збільшена.

Переваги тарілчастих дюбелів

Тарілчастий дюбель для утеплювача, за рахунок збільшення площі стикування капелюшка з теплоізоляцією, рівномірніше розподіляє навантаження і надійніше фіксується.

  • Ключовою перевагою тарілчастих дюбелів є мінімальне несуче навантаження на стіни. Дюбелі практично не збільшують ваги, і це серйозний аргумент на користь кріплення в порівнянні з "мокрим" методом установки теплоізоляції для утеплення стін.
  • Тарілчастий дюбель для теплоізоляції поставляється відразу в зборі, тому не потрібно витрачати час на підбір розпірного елемента. При монтажі збірні дюбеля не втрачаються, що скорочує час робіт.
  • Тарілчастий дюбель з полімеру має високий експлуатаційний ресурс. Стійкі до корозії і не провокують руйнування основи, до якої кріпляться дюбелі.
  • Використання дюбелів-грибків дозволяє обійти наріжний момент підбору матеріалів з високою адгезією для закріплення теплоізоляції.
  • Дисковий капелюшок розподіляє навантаження в декількох векторах, що вигідно відрізняє тарілчасті дюбелі від стандартних. Ця особливість дозволяє скоротити кількість точок фіксації і не послаблює основу.
  • Варіативність розмірного ряду дюбелів дозволяє підібрати кріплення теплоізоляції для будь-яких основ. По довжині можна вибрати практично будь-які розміри від 70 до 200 мм.
  • За вартістю кріплення на тарілчасті дюбеля виходить дешевше, ніж на клейові суміші, а результат - надійніший і довговічніший.

Використання дюбелів при утепленні - найбільш ефективний і розумний підхід до організації систем. Компанія "ТЕПЛОМА" пропонує високоякісні кріпильні вироби власного виробництва за доступними цінами. Тепла вашому дому!